The Laburnum Top | Hornbill Chapter Wise Question Answer

The Laburnum Top 



TEXTBOOK EXERCISES

FIND  OUT


1. What laburnum is called in your language?
Answer:-  In Hindi, it is called ‘Amaltaas’.


2. Which local bird is like the goldfinch?
Answer:- ‘Indian Lutino Ringneck’ is local bird like the goldfinch.


 
THINK IT OUT


1. What do you notice about the beginning and the ending of the poem?
Answer:- In the beginning of the poem the tree is calm  & silent and in the ending, the poem ends with motionless and empty level.

2. To what is the bird’s movement compared? What is the basis for the comparison?
Answer:- The goldfinch’s movement is compared to that of a lizard. The basis of the comparison is the sleek, abrupt and alert like a lizard. The same kinds of movements are observed when the goldfinch arrives on the laburnum tree.


Related Topic: Text with Link

3. Why is the image of the engine evoked by the poet?

Answer:-  An engine is a source of energy to run a machine. It is compared to the bird as she is too a source of energy for her family. A machine can’t work without an engine. Similarly the bird’s family can’t survive without her..


4. What do you like  most about the poem?
Answer:-  About the poem , I mostly like the simplicity and pictorial presentation of the poem. The comparison between bird’s movement with machine and lizard made  in a nice way. Also chirruping and trilling of the goldfinch.

5. What does the phrase ‘her barred face identity mask’ mean ?
Answer:- The phrase means that the bird’s barred or covered face becomes her identity mask and a  mark of recognition.

text


Also Read:Text with Link



Text





  1. What kind of edu materials are available here?
    Ans: Our Website Provides Educational Material like notes, pdf, Q&A and Some Paid Contents at low price.
  2. Previous Year Q. papers are available or not?
    Ans:Yes, Previous Year Q. Paper under DU & GU are available on our best.
  3. Previous Year Paper Solutions are available?
    Ans:We are sorry for that query. Not at all but Some Paperwork are available. we'll updated all contacts as soon as possible.☺️
It is not a govt. or private company provided site. We are individually provide all our juniors to find out their solution easily and improve their edu journey. if you find any query about our content then please inform us through our contact Page.

*We are sharing these Note/pdf/paper/edu. update /News only for educational purpose and non profit Basis, We don't hold any Rights for the shared this content, files and its proper explanation are available on this blog.
Previous Post Next Post

Ads

Photo Ads